NLP – In welk opzicht veranderd NLP mensen?

Dat NLP een uitwerking heeft op mensen is duidelijk. Maar hoe NLP dit in de praktijk doet en in welk opzicht NLP mensen verandert is misschen wel het allerbelangrijkst. Uiteindelijk ligt het resultaat bij de persoon zelf. Het gaat bij NLP niet om NLP maar om de persoon. Het is dus belangrijk te weten wat de uitwerking op iemand is na NLP.

Iemand kan bijvoorbeeld NLP therapie hebben omdat hij of zij iets in het verleden heeft meegemaakt dat hem of haar nog steeds achtervolgt en emotioneel aangrijpt. Na de therapie weet de persoon nog wel precies wat er gebeurt is maar de emotionele lading die daarmee gepaard ging is er dan af. Er wordt in de therapie dan eerst vastgesteld dat de negatieve periode of gebeurtenis achter de rug is. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan wordt er eerst aan gewerkt om daar een punt achter te zetten.

Hoewel een vervelende gebeurtenis soms al lang afgesloten is kunnen er nog steeds nare emoties overblijven. Dit kan op grote schaal, zoals bij het verliezen van een dierbare. Of op kleine schaal, een zware vergadering met slecht nieuws op het werk. Hoe dan ook na een naar moment komt altijd een moment waarop je weet dat het achter de rug is. Je probeert dan dat moment en dat positieve gevoel nu te koppelen aan de nare herinnering. Op die manier leer je aan het verleden terug te denken zonder het nare gevoel wat erbij gepaard ging.

Ook een gevoel van onzekerheid kan worden omgezet in een goed gevoel over jezelf en hoe je in het leven staat. Dit kan bijvoorbeeld door een negatief toekomstbeeld te vervangen door een toekomstbeeld waar iemand zich goed bij gaat voelen. Of door gepieker te stoppen en dat weer te vervangen met positieve gedachten. Piekeren is in principe een innerlijke dialoog, het auditief (gehoor) representatiesysteem. Wanneer je piekert genereer je zelf negatieve gedachten. Als je van het gepieker af wil komen is het belangrijk om te weten hoe je er vanaf komt. Je kunt immers niet tegen jezelf zeggen denk niet aan een roze olifant zonder er aan een te denken. Om van het piekeren af te komen helpt NLP je juist aan andere dingen te denken en het tegenovergestelde je waarheid te laten worden.

De ultieme verrandering bij NLP is natuurlijk het in staat zijn ieder wenselijk doel te verwezenlijken. Het bereiken van alles zonder iets te doen. Iets wat je bereikt zit natuurlijk in je hoofd, het is onbewust maar geeft je een positief gevoel. Wanneer je dat ook onbewust kunt bereiken en dat goede gevoel, zonder in principe iets te doen, kunt bereiken dan ben je, op elk gewenst moment, een gelukkig mens. Maar het is dan vooral belangrijk om de juiste doelen te stellen. En daarvoor is het goed om je doel zo haalbaar mogelijk te maken. Mensen die NLP hebben gedaan veranderen vaak in hun eisen. Ze vragen minder van het leven en krijgen daardoor meer terug. NLP is een soort kompas in de richting van geluk, in plaats van de schatkaart naar slechts één schat.